Crowdfunding i Norge har økt i popularitet de siste årene, og Norges mest populære crowdfunding platform Kameo får nå over 50 millioner i lånevolum per måned. Les videre for å lære alt du trenger å vite om investering i Crowdfunding i Norge i 2021.

Crowdfunding: hva du trenger å vite

Crowdfunding er en måte for mennesker, bedrifter og veldedige organisasjoner å skaffe penger. Det fungerer gjennom enkeltpersoner eller organisasjoner som investerer i (eller donerer til) crowdfunding-prosjekter mot et potensielt overskudd eller belønning. Å investere på denne måten kan være risikabelt, så sørg for at du vet hva du gjør.

Crowdfunding har blitt svært populært i Norge, og ifølge Dagens Næringsliv har de tre mest populære crowdfunding plattformene i Norge: Kameo, Fundingpartner og Monner formidlet lån for over 1.3 milliarder de siste par årene.


Hva er crowdfunding? 💡

Hvis et selskap eller en person ønsker å samle inn penger gjennom crowdfunding, kan de søke etter det ved å legge ut detaljer om prosjektet, virksomheten eller ideen på et crowdfunding-nettsted. Dette betyr at de kan unngå å måtte gå til en bank. ‘Crowd’ i crowdfunding refererer til folket, eller organisasjoner som gir pengene.


Hva er de forskjellige typene crowdfunding?

Det er flere typer crowdfunding:

 • Lånebasert crowdfunding. Du låner ut penger til enkeltpersoner eller selskaper mot en fast rente. Det kalles også peer-to-peer eller peer-to-business utlån (P2P eller P2B).
 • Investeringsbasert crowdfunding. Du investerer i en virksomhet og får en andel i retur (normalt aksjer).
 • Donasjonsbasert crowdfunding. Du donerer til en person eller en veldedighet (du kan bli lovet noe i retur).
 • Belønningsbasert crowdfunding. Du gir penger til et prosjekt fordi du støtter det, potensiellt mot en belønning.

Hvordan fungerer crowdfunding ❓

Hvis du besøker et crowdfunding-nettsted, bør du kunne se en oversikt over prosjektene som blir lagt ut. Det kan hende du må registrere deg på nettstedet for å se plassene, få mer informasjon eller investere i et prosjekt.

Noen crowdfunding-nettsteder krever et gebyr fra investorer, dette er vanligvis en prosentandel av fortjenesten de tjener.

Hvis du finner et prosjekt du er interessert i, må du se etter mer informasjon. Virksomheten eller individet som ønsker å skaffe penger, bør fortelle deg:

 • Hvor mye du kan forvente å tjene på investeringen
 • Hvor mye de har samlet inn i investeringer så langt
 • Andelen i virksomheten som tilbys (hvis relevant)
 • Hva pengene skal brukes til
 • Hvor lenge lånet varer
 • Hvor mange mennesker som allerede har investert
 • Hva du vil motta i retur for å investere (for eksempel aksjer i selskapet)

Anbefalt Investeringsplattform for Lån til Bedrifter og Eiendomsselskaper: Kameo

Kameo er Norges største crowdfunding plattform. Plattformen fokuserer på lån til bedrifter og eiendomsselskaper. Selskapet ble grunnlagt i 2014, og via Kameo kan både privatpersoner og bedrifter investere i lån til bedrifter og eiedndomsprosjekter.

Per dags dato har plattformen samlet inn over 1.2 milliarder i lån fordelt over 379 lån.

Firmaets slagord: investering for alle.

Det viktigste

Statistikken til Kameo viser at kun 0,2% av totalt utlånt volum har blitt tapt, og at den gjennomsnittlige renten etter tapene er 9,07%. En så liten tapsrente (ca. 2 millioner tapt av 1.2 millarder lånt ut gjennom plattformen) viser at selskapet gjør svært god due dilligence for selskapene som søker lån og at det er liten sjanse for investorene å tape penger.


Hvorfor investere i crowdfunding lån fra Kameo?

Kameo Introduksjonsvideo: Crowdfunding kort forklart

Diversifiser investeringene dine

Invester i bedriftslån og eiendomsprosjsekter, med nye spennende oppføringer lagt til hver måned. Velg etter aktivaklasse, risiko, beliggenhet samt spre risikoen over flere lån. Plattformentilbyr bolig-, student- og kommersielle kapitalinvesteringer, samt eiendomsstøtte lån sikret med pant.

Enkelt

Teamet til Kameo tar seg av alt for deg, fra due diligence til forhandlinger for best rente. Når lånene publisereres på plattformen vil du få essensiell investeringsinfo som:

 • Risikoklasse (A-F)
 • Avkastning i prosent (6-14%)
 • Lånebeløp, løpetid for lånet og antall investorer
 • Informasjon om selskapet, prosjektet og sikkerheten som kommer med lånet
 • Spørsmål og svar – Dersom du lurer på noe om prosjektet/lånet du vurderer å investere i kan du spørre bedriften her.

Tjen en passiv inntekt

Hver måned kan du få en passiv inntekt gjennom et månedlig utbytte fra investeringerene dine. Andelen du kan tjene, avhenger av hvor mye du har investert i lån på plattformen.

Med en gjennomsnittlig profitt på 9,07% vil du f.eks. kunne tjene 9070,- per år eller 755,- per måned ved en investering på 100,000 NOK.

Sporing og gjennomsiktighet

Kameo gjør det enkelt for deg å holde følge med på resultatene til investeringene og publiserte data om ytelsen til plattformen med jevne mellomrom.


Hva er risikoen?

Crowdfunding er et nytt konsept, og det kan være veldig risikabelt å investere i unge virksomheter. De viktigste risikoene ved investeringsbasert crowdfunding er:

 • Virksomheten du investerer i kan gå konkurs. Mange nye virksomheter mislykkes de første årene, så du kan miste alle pengene dine.
 • Avkastningen er ikke garantert. Dersom du investerer i aksjer i startups er det stor mulighet for at aksjene ikke øker i verdi, og du kan ikke motta utbytteutbetaling (en andel av overskuddet).
 • Det kan være vanskelig å selge aksjene. Aksjene er normalt unoterte, noe som betyr at du kanskje ikke kan selge dem på den måten du kan selge aksjer i et stort selskap som er notert på aksjemarkedet.

Hvordan redusere risikoen for crowdfunding-investeringer

 • Bare invester penger du har råd til å tape. Invester gjennom en plattform som gjør god due dilligence for selskapene og har en lav tapsrate, f.eks. Kameo som har en tapsrate på kun 0.2%. Du burde diversifisere og ikke investere mer enn 10% av pengene du har tilgjengelig i ett enkelt lån. Diversifiser og invester i forskjellige prosjekter.
Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her