Hvis du elsker den store naturen og lokalhistorien, er det ingen bedre hobby enn metalldetekting.

Her er vår trinnvise nybegynnerguide hvordan du burde velge utstyr, undersøke steder og oppdage på en ansvarlig måte.

Introduksjon

Hundrevis av metalldetektorer verden over har gjort spektakulære funn gjennom årene. Fra meteorer og Vikingutstyr til romerske mynter smykker fra jernalderen: det er lett å forstå hvordan mange mennesker blir tiltrukket av denne spennende hobbyen.

Føler du deg inspirert til prøve ut metalldetekting?

Vel, før du setter forventningene urealistisk høyt, vær oppmerksom på at oddsen din for å finne middelalderskatter er små.

Men med riktig utstyr, litt dyktighet og litt flaks kan du finne noen facinerende historiske gjenstander, blant annet:

 • Mynter
 • Smykker
 • Knapper
 • Verktøy
 • Våpen og militære gjenstander
 • Og mye mer!

Vi kan ikke alle snuble over en massiv gullkule som Mojave Nugget, en gullkule på 4,9 kg som ble funnet i California i 1977. Men det finnes utallige grunner til å gi metalldetekting et forsøk:

 • Med en metalldetektor kommer du deg ut av døren og går rundt i frisk luft. Hvis du allerede liker å gå på tur, kan du gjerne legge til ekstra spenning med å samtidig lete etter metaller. Det er som Pokémon Go, men du er på jakt etter faktiske, materielle varer.
 • Interessert i historie? Se for deg at du holder historiske gjenstander i dine egne hender. Mange får en større kjærlighet til historien (eller finner ut at interessen øker) gjennom metalldetekting.
 • Du lærer om regionen din mens du utforsker den med metalldetektoren. Denne hobbyen tar deg til nærliggende strender og parker, historiske hjem og skoler. Det er den perfekte unnskyldningen for å gå på noen lokale eventyr!
 • Og til slutt, skatten. Hvis du gjør undersøker nøye og ikke gir opp, er det ganske sannsynlig at du med tiden vil finne spennende, skinnende ting som gamle mynter og smykker.
 • Generelt er metalldetekting en fin måte å lære en ny hobby på og til og med samle mange fine historiske gjenstander.

Det er mye du kan lære om historie og ditt lokale område mens du er ute på skattejakt. Hvis du er en naturlig nysgjerrig person, kan metalldetekting være den perfekte nye hobbyen for deg.

Noen mennesker selger sine funn for profitt (for eksempel til samlere på internett), men overasskende mange gjør det rett og slett for spenningen jakten gir og tilfredsstillelsen av å knytte seg til historien på et dypere, håndgripelig nivå.

Selvfølgelig kan du ha noen spørsmål om hvordan du kan komme i gang med denne nye aktiviteten. Det kan til og med virke som en skremmende oppgave å lære hva du kanskje trenger å vite, men egentlig er det ganske enkelt.

Her vil vi gå over noen av grunnleggende for å hjelpe deg med å komme i gang uten å gjøre ting for kompliserte eller dyre. Dette vil guide for nybegynnere med metalldetektor.

Hvilket utstyr trenger jeg?


Ok, som du sikkert skjønner så trenger du åpenbart en metalldetektor!

Det er tonnevis av dem på markedet, alt fra ganske billig til andre som er så dyre at du måtte ha solgt bilen for å kjøpe en.

Her er en god regel, egentlig ikke bare for metalldetektering, men for mange ting i livet: du trenger ikke å bruke massevis av penger, spesielt som en nybegynner på alle mulige fancy gadgets og leker. Bare kjøp et godt, solid produkt og lær hvordan du bruker den på en dyktig måte.

Når det er sagt, her er noen gode alternativer og tips for å finne den beste metalldetektoren.

Du har flere solide merkevarer å velge mellom, for eksempel Garrett, Fisher, Minelab og mange andre.

Uansett hvilken metalldetektor du bestemmer deg for å kjøpe, sørg for å lese deg opp på produktet på forhånd. Les anmeldelser, og hvis mulig, spør venner med samme hobby om deres personlige erfaringer og anbefalinger.

En solid metalldetektor for en nybegynner burde MINST koste deg mer enn 1500,-. Dersom du går for noe billiegere-noe mindre, og du sannsynligvis bosette seg for en lavere kvalitet maskin som vil til slutt la deg ned.

Avhengig av merke og modell du kjøper, burde du regne med å bruke opptil 5500,-. Innenfor prisklassen 1500-5500 kan du få en god metalldetektor som vil tjene deg trofast i mange år.

Noen avanserte metalldetektorer kan koste opptil 100,000, Men det er helt unødvendig med mindre du er en seriøs skjerper.

Nå vil du sikkert tenke: hva er det som gjør at 3000 kr modellene er forskjellige fra en til 100,000?

Enkelt sagt, jo mer avansert og dyr en maskin er, jo mer informasjon kan den gi deg om hva den oppdager under bakken.

Alle maskiner kan identifisere tilstedeværelsen av metall.

En billigere maskin vil på en pålitelig måte fortelle deg at den har funnet noe, men en high-end maskin vil kunne gi mer detaljer uten at du trenger å grave. Du vil for eksempen enklere kunne se om du har funnet en gullring eller søppel. Dette vil spare deg litt tid, men for en betydelig økonomisk kostnad.

Så les deg godt opp mens du leter etter en maskin, hold øye for salg, og vurder å kjøpe brukt! Bare husk at du ikke trenger å rane banken for å kjøpe din første metalldetektor.

Hva mer trenger jeg? Trenger jeg ekstra utstyr?

Foruten metalldetektoren, hva mer kan være hendig for skattejakten, og gjøre det mer morsomt og enkelt? Noen forslag:

 • En håndgraver
 • En pinpointer
 • En pose eller annen beholder for å oppbevare dine funn

For det første vil du sannsynligvis ønske en håndgraver for graving av plugger. En plugg er begrepet for det lille hullet du graver for å få hendene på objektet du har funnet.

Et annet nyttig verktøy for en metalldetektor er en pinpointer, som har et ganske selvforklarende navn.

Pinpointers gir deg plasseringen av målet ditt med langt bedre presisjon enn metalldetektoren vil kunne gjøre alene. Dette gjør at du kan grave langt færre hull, og det sparer tid og energi.

Gullstandarden for pinpointers er Garrett Pro Pointer AT (koster ca. 1500,-). Hvis du virkelig trenger å spare penger, er Garret Pro Pointer II (1250,-) også solid.

For det tredje trenger du en pose av noe slag for å bære funnene dine, enten det er søppel eller en verdifull artefakt.

En rumpetaske er en enkel, men effektiv løsning, men hvis du tror du kan finne noe veldig fint, kan det være nyttig å holde bruke noe med individuelle beholdere for lagring. En veske med flere lommer eller en boks for fiskekroker fungerer bra for dette.

Hvis du bruker en hard beholder, fyll den med fyllmateriale for å holde funnene dine beskyttet.

Det er også spesialiserte bæreposer til metalldetektorer, men for å være helt ærlig, med mindre du er veldig seriøs om metalldetektering, vil det sannsynligvis være bedre å spare penger og bruke noe du allerede har til å bære dine funn i feltet.

Ekstra tilbehør du kan vurdere å benytte deg av inkluderer:

 • Ekstra spoler: søkespolene kommer i forskjellige størrelser og er skreddersydd for ulike forhold og terreng. Hvis du leter på flere typer steder, vil du kanskje investere i en ekstra spole.
 • Spoledeksler: Dette er billige deksler som beskytter søkspolen av metalldetektoren mot riper og andre skader.

Til slutt, husk at metalldetektering innebærer å bruke betydelig tid utenfor.

Kle deg riktig, bruk gode sko, ikke glem solkremen ditt og myggspray hvis det er nødvendig, og ta med litt snacks, vann og ekstra batterier.

Hvor skal jeg bruke metalldetektoren? Hvordan skal jeg finne potensielle letesteder?

Alt dette utstyret vil ikke hjelpe deg hvis du ikke ser på riktig sted.

Først må du bestemme hva du leter etter. Deretter skal du gjøre noen undersøkelser på steder som kan vise seg disse elementene.

Et godt første skritt er det lokale biblioteket, som ofte vil ha gamle oppføringer og kart over området.

Du kan sammenligne disse gamle kartene med nye satellittbilder og se hvor gamle strukturer en gang stod og nå er forlatt i skogen.

Denne typen forskning kan gi deg godt innblikk i hvordan et område pleide å være et par tiår eller til og med århundre tilbake.

Vurder å lese gamle aviser, da de også kan referere til steder i området som er verdt din tid og interesse.

På samme måte, hvis byen eller byen har et lokalt historisk samfunn, kan det være mennesker og ressurser der som kan hjelpe deg.

Lokale historiske samfunn holder ofte arkivlogger, og kunnskapsrike medarbeidere kan sannsynligvis peke deg i riktig retning.

Du kan også finne gamle kart på nettet, for eksempel gjennom biblioteket til kongressen, Old Maps Online eller historiske kartverk.

Hvis du planlegger å se i kystområder, sjekk gamle navigasjonsdiagrammer for å se hvordan kystlinjen har skiftet.

Du vil bli overrasket over hvor mye havet kan bevege seg i enkelte områder, og dette kan åpne opp muligheter for metallsøking.

En av fordelene ved metallsøking på privat eiendom, vil være at du kanskje er den første personen som noensinne søker i området, for eksempel rundt et forlatt gårdshus fra den store depresjonen.

Selvfølgelig, vær forsiktig rundt gamle bygninger, men de kan ofte ha veldig fine ting skjult i eller i nærheten som metalldetektoren kan finne.

Noen områder har til og med historiske luftfoto, noe som gjør at du kan se endringer over tid på en måte som ikke et gammelt kart ikke kan.

Du kan til og med snakke med folk som kjenner området godt. Spør eldre som har bodd i området siden 1940-tallet. Sjangsen er stor for at de kan huske en bygning eller et annet sted som er knyttet til krigen, som en gang stod i et bestemt område, og er nå kollapset og forlatt. Ikke vær for sjenert til å spørre rundt en lokal bar eller kafé; du vet aldri hva du kan finne av av.

Alt i alt har du mange alternativer når det gjelder å forske på områdene du vil søke.

Før du faktisk går ut i feltet, utfør grundig forskning, sørg for at du har en god forståelse av det du leter etter, og kjenn området godt nok til å være trygg på din metalloppdagelsesplan.

Hvilke relevante lover og forskrifter gjelder for metalldetekting?

Nå som du har utstyret ditt sortert ut og fått noen ideer for hvor du kan lete, er det viktig å tenke over regler og forskrifter. Tross alt kan du ikke bare gå hvor som helst du vil og begynne å søke.

Det er regler å overholde, noen skrevet i loven, andre mer som retningslinjer. Alle må respekteres.

Så her er noen ideer for å sørge for at du ikke bryter lover eller forårsaker skade på noen eller noe mens du søker med metalldetektoren.

Hvor har du potensielt lov til å grave?

Du kan blant annet søke på byparker, offentlige skoler, strender og privat eiendom, men du må fortsatt få de riktige tillatelsene.

Før du starter jakten, må du sjekke med myndighetene som kjører det angitte området.

Ønsker du å finne metalloppdagelse i en lokal park? Kontakt bystyret.

Interessert i å lete etter artefakter på skoleeiendommer? Gi skoledistriktets rektor for å få tillatelse til metallsøking på skolens grunnlag over hele distriktet.

Generelt, og spesielt hvis du er på offentlig land, er det en god ide å få skriftlig tillatelse fra eieren eller forvaltneren av området. Ta denne skriftlige tillatelsen med deg når du søker i tilfelle noen stiller spørsmål om din rett til å være der.

Et flott sted å lete etter nedgravde skatter, er på privat land, spesielt siden du ikke er bundet av offentlige landbestemmelser. Bare spør eieren om tillatelse til metallsøking og graving på eiendommen.

Vis respekt når du leter

Nå som vi har gått over det mer formelle aspektet for å finne ut om du har juridisk rett og tillatelse til metalloppdagelse i utgangspunktet, la oss snakke om noen uskrevne, uformelle regler.

Disse retningslinjene vil sikre at du ikke gjør noe skade eller gir metalldetektere et dårlig navn.

Som en god første regel, gjør ingen skade.

Dette gjelder det meste i livet, men spesielt for denne type leting. Når du oppdager metall, kan du ende opp med å grave ganske mange hull. Fyll dem inn, ingen unntak.

Vær bevisst på hvor du graver og sørg for at du lar alt se ut på samme måte som du fant det.

Hvis du får tillatelse til å grave på privat land og i prosessen graver du to hundre hull og ikke fyller dem igjen, det er en garantert måte å sørge for at du aldri blir tillatt på området igjen. Og grunneieren vil sannsynligvis aldri slippe noen metalldetektorist inn på eiendommen igjen på grunn av disse skadene.

Du er bundet til å finne mer søppel enn skatter. Så hva skal man gjøre med alle rustne spikere, bolter og blikkbokser?

Du viser dårlig holdning ved å bare la demligge der, så sørg for å hente opp og kaste alt av søppel du finner under bakken. Om ikke annet, vil du gjøre området du søker til et renere, tryggere sted for alle.

Et annet pluss med dette er at ved å rydde et område opp vil du bidra til å gi et godt omdømme til metallsøkere som deg i det området, så vær hensynsfull og gjør det du kan for å plukke opp søppel og forbedre området.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her