KRYPTOVALUTA HAR ENDRET HVORDAN VI SER PÅ FINANSMARKEDET – DET ER INGEN HEMMELIGHET. I DISSE TIDER FLYTTER MILLIONER AV INVESTORER INNSATSEN SIN MOT BITCOIN-MINING OG HANDEL AV DISSE ‘VIRTUELLE’ VALUTAENE.

De fleste fokuserer imidlertid mer på å kjøpe disse valutaene fremfor å sikre hvordan de lagrer dem, og dette kan bli et problem.


Vanlige sikkerhetsrisikoer forbundet med å lagre kryptovaluta 

Selv om kryptovaluta gir anonymitet og god sikkerhet, utforsker hackere sikkerhetssårbarhetene som legges igjen av uvitende brukere for å stjele de ‘hardt opptjente’ kryptoene deres.

Noen av de vanligste teknikkene de bruker inkluderer krypto-bedrageri. 

Til tross for den massive populariteten til kryptovaluta som bitcoin, er denne teknologien fortsatt relativt ny på markedet. Sikkerheten er derfor ikke så ‘idiotsikker’ som vil skulle ønske. Datakriminelle forstår dette og bruker dette faktum til sin fordel.

De designer mange falske utvekslingsplattformer for kryptovaluta der de lurer deg til å gi fra deg informasjon for å holde kryptovalutaen din sikker.

Disse nettstedene ligner vanligvis legitime utvekslingsplattformer, og det krever ekstra oppmerksomhet for å legge merke til forskjellen. Noen angripere har også falske kryptovalutaapper som de bruker for å stjele dine bitcoins.


En annen utbredt trussel mot krypto-brukere er phishing. Selv om de fleste er klar over denne trusselen, har kryptokriminelle blitt mye smartere når de kjører svindelen sin. Faktisk viser en rapport fra Whale Alerts at bare i 2020, ble 24 millioner dollar i kryptovaluta stjålet via phishing. Blant de mest utbredt svindlene som finnes i dag, finner vi Covid-19-relatert svindel. De kriminelle sender ut phishing-e-poster med ondsinnede lenker som ber om en donasjon for å støtte en god sak, som å hjelpe de som er rammet av pandemien.

Phishing Images | Free Vectors, Stock Photos & PSD

Så snart du klikker på lenken og oppgir lommebok-detaljene dine, samler angriperne inn de private nøklene dine og stjeler bitcoinene dine! Crypto Malware 2020 har også sett en økning i mengden kryptovaluta-skadevare. På grunn av den enorme strømmengden som kreves for bitcoin-mining, bruker hackerne skadevare for å stjele datakraften til ofrenes datamaskiner (cryptojacking).

Likevel er noen skadevarer også skapt for å samle inn lommebokdataene dine og stjele kryptoene dine. Det finnes også flere avanserte skadevarer som erstatter offerets lommebok med hackerens – noe som er skummelt.


Måter å sikre at kryptovalutaene dine er sikre på 

Det finnes så mange måter datakriminelle kan stjele kryptovalutaen din på, at du må være godt forberedt på alle forsøk. Heldigvis finnes det mange sikkerhetstiltak du kan ta for å alltid være beskyttet.

Her er seks måter:

1. Bruk en offline lommebok

Hvis du er ute etter å gi hackere vansker, er kalde lommebøker den beste løsningen for deg. I motsetning til varme lommebøker, er kalde lommebøker ikke på nett. De er ikke tilkoblet internett, og holder dermed de private nøklene dine borte fra datakriminelle.

Sørg dessuten for at du har flere lommebøker for kryptovalutaene dine. På denne måten har du én for å fullføre transaksjoner, og en annen for å lagre sparepengene dine. Du vil også redusere risikoen og øke sikkerheten til porteføljen din.

2. Sikre de private nøklene dine 

De private nøklene dine er ‘den hellige gral’ når det gjelder kryptovaluta. Du har ikke råd til å lekke dem til noen – selv ikke din beste venn. Det er derfor det er best om du ikke lagrer dem på nett i stedet for på PC-en din. Du kan skrive dem ned og oppbevare dem i safen din, eller lagre dem på en harddisk som ikke er tilkoblet internett. Alternativt kan du velge å bruke en god passord-manager for å lagre nøklene. Passord-managere tilbyr god sikkerhetskryptering og er lett tilgjengelig når du trenger å bruke de private nøklene dine.

Pro-tips: Når du mister lommebokens private nøkler, er det nesten umulig å få tilbake kryptoene dine ettersom de fleste plattformer ikke tilbyr tilbakestilling av passord. Lagre dine private nøkler klokt.

3. Bruk et VPN på nettverket ditt 

Foruten å ha en god manager for de private nøklene dine, kan dataangripere også få tak i lommeboken via nettverket ditt. Det er derfor du bør vurdere å kjøpe deg en VPN-app. Virtuelle private nettverk (VPN) sikrer tilkoblingene dine ved å tilby ende-til-ende-tunnelering av datatrafikken din.

Dette gjør det vanskelig for hackere å bryte seg inn på nettverket ditt. Det er et ekstremt viktig verktøy når du bruker offentlige trådløse nettverk for å få tilgang til lommeboken din. Hvis du imidlertid ikke har et VPN, må du forsikre deg om at alle nettverkene du bruker er sikre. I stedet for å risikere å bruke usikrede offentlige nettverk, kan du bruke mobilen som trådløst aksesspunkt for å få tilgang til krypto-lommeboken din.

4. Bruk et oppdatert antivirusprogram 

Krypto-lommeboken din er aldri sikker uten et godt antivirus for enhetene dine. Med angripere som kommer opp med mer kompleks skadevare for hver dag som går, er et godt antivirus din beste mulighet til å oppdage angrepet før det stjeler bitcoinene dine. Likevel må du også forsikre deg om at antivirusprogrammet ditt er oppdatert før du bruker det.

Dette er fordi noen skadevarer raskt lærer å skjule seg for antivirusprogrammet, og bare en oppdatering kan hjelpe deg med å oppdage det. Det er også viktig å sjekke antivirusprogrammets brukeromtaler før du skaffer deg et. Noen antivirusprogrammer er ikke like effektive mot krypto-angrep.

5. Bruk flersignatur-adresse 

Når du ønsker å beskytte deg mot uautoriserte transaksjoner fra lommeboken din, er løsningen å bruke flersignatur-adresser. Det fungerer som to-faktor-autentisering, og sikrer at lommeboken din krever to eller tre ulike signaturer for at transaksjonen skal bli godkjent.

Dette eliminerer risikoen for å miste valutaen din så snart en hacker får tilgang til en av de private nøklene dine. Det fungerer bra der virksomheten er involvert, eller ved deling av lommeboken med en annen part.

6. Pass på lenkene du klikker på 

Mengden e-poster for bitcoin-phishing har vært økende i nesten et tiår nå. Der hver svindel tilsynelatende er mer overbevisende enn den forrige, må du være forsiktig med e-postene du åpner og lenkene du klikker på. Kontroller alltid e-postadressene og forsikre deg om at de kommer fra en seriøs bedrift, og ikke del de private nøklene dine med noen.

Hvis du mistenker et nettsted, forlat siden umiddelbart og ikke klikk på annonsene eller lenkene på den. Jo mer forsiktig du er, jo tryggere forblir lommeboken din.

Konklusjon

Kryptovalutaer er en av de beste investeringene du kan ha i dag. Men uten de riktige sikkerhetstiltakene, vil du miste all kryptovalutaen din på et blunk. Start derfor arbeidet med å sikre lommeboken din. Ovenfor er noen få måter du kan holde deg trygg; med disse i tankene bør du kunne ta kloke valg vedrørende sikkerheten til kryptovalutaen din.

Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her