Tipping har en forholdsvis omfangsrik historie i Norge, og det er spennende å se på den utviklingen tipping på sport har gjennomgått i løpet av et halvt århundre. Det skal vi se litt nærmere på her.

Har tipping alltid eksistert?

Det å tippe på et bestemt utfall ut ifra odds, det er faktisk ikke en moderne oppfinnelse. Det er noe menneskene har gjort siden siviliserte samfunn begynte å forme seg, og man begynte å gi belønninger for å vedde om riktig utfall av en konkurranse eller hendelse. Det er bare noe vi har systematisert i betting, men historien om betting går langt tilbake, flere tusen år i menneskets historie.

Det handler altså om tradisjoner når det er noe som vi fremdeles er veldig opptatt av i dag. I tillegg er oddset noe som sier at vi som mennesker synes det er gøy å legge til en faktor av ekstra spenning i en kamp eller et spill, ved å tippe om utfallet. Men hvordan begynte det her til lands, og hva kan man egentlig tippe på?

Hvordan begynte oddstipping for sport i Norge?

Oddstipping er svært populært i Norge, og globalt er det også et utrolig omfattende fenomen. Det er blitt mer og mer populært med odds i Norge, og det er mye takket være den globale utviklingen vi har sett digitalt. Det gjør det nemlig mye lettere å få tilgang på odds og det er også lettere å finne tips og triks for å komme i gang hvis man ikke vet hvor man skal begynne som nybegynner.

I Norge går odds og tipping i den systematiserte formen vi kjenner det som i dag, helt tilbake til 1940-tallet. Her blir et lovforslag om tipping i forbindelse med sport godkjent, og dermed var det duket for betting i Norge.

Populariteten for tipping på sport øker i løpet av 1950- og 1960-tallet, og maksimumspremiene heves i 1967. I 1974 blir prisen på en tippekupong hevet fra 25 til 50 øre per spillerekke, og i løpet av 1970-tallet, skal premien for første gang overstige 1 million kroner.

På 1990-tallet ser vi den første, spede tendens til onlinespill i forbindelse med tipping Spillet Oddsen blir innført av Norsk Tipping i 1994, og ukentlige oddsprogrammer ble innført ved årtusenskiftet.

Liveoddsen blir lansert i 2012, og det er dukket opp mange muligheter for betting på nettet i løpet av 2010-tallet. Det har åpnet for nye måter å følge med på odds på, og på nettet kan man også komme i kontakt med andre med samme interesse over hele verden.

Odds er i dag et så omfattende fenomen, at man kan følge med på odds i de store mediene. Det er ingenting som tyder på at odds er noe som vil avta i popularitet fremover, så det er gode sjanser for at du kan få prøvd deg på odds, hvis det er noe som du er interessert i.

Tradisjonelt sett så har det vært sånn at man er interessert i en sport som man etterfølgende velger å tippe på, men det er langt fra alltid tilfellet. Det er mange som behandler odds nærmest som en jobb, og tipper ut ifra det de vurderer som mest gunstig, og ikke ut ifra interesse i en bestemt sportsgren. Det er dog noe som kan bidra til å gjøre det litt morsommere å følge med på en kamp eller resultater, og derfor er det mange som mener at odds kan høyne underholdningsverdien på mange sportsgrener.

Hvilke sportsgrener kan man tippe på?

Det er mange sportsgrener man kan tippe på når det kommer til betting online. Det er ikke et krav at du er interessert i den sporten du tipper på, men det er mest nærliggende for de fleste å tippe på noe de følger med på i forveien.

Det er for eksempel uhyre populært for fotballfans å tippe på nettopp fotball. Men man skal ikke utelukke at det er mange som finner interesse for nye sportsgrener, som de ikke har vært eksponert overfor like mye tidligere, gjennom betting. Det er nemlig en god måte å oppdage nye sportsgrener på, og oppdage det spennende ved ulike sportsgrener som man kanskje ikke har hatt så mye kjennskap til i forveien.

Sportsgrener som fotball, håndball, basketball, baseball og tennis, er svært populære sportsgrener å tippe på. Det er også de sportsgrenene som er mest populære å følge med på. I Norge gjelder også skisport og sykling, som også er store sportsgrener som mange følger med på, med eller uten tippeaspektet.

Det finnes dog litt mer obskure sportsgrener man kan tippe på. Det inkluderer for eksempel amerikansk fotball, eller fotball med australske regler. Du kan også tippe på sportsgrener som er utrolig populære i andre deler av verden, som cricket, rugby, lacrosse og faktisk til og med politikk. Siden sjakk etter hvert er begynt å bli en utrolig populær sport i Norge, er dette også noe som det er blitt svært populært å tippe omkring. Det har åpnet for en helt ny verden av sjakk-fans. Det er ikke minst blitt en spennende sportsgren i seg selv, som blir dekker av selv NRK.

Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her