Det er lett å gå i drømmefella når du skal starte jakten på et nytt sted å bo. Det er helt greit å drømme om nytt hus med mange rom og fantastisk beliggenhet, men er det realistisk å tro at du kan kjøpe den?

Har du spart nok til egenkapitalen og hvor mye kan du låne med den egenkapitalen du har? Hvor mye kan jeg låne? Dette er blant de spørsmålene du må stille deg selv.

Du kan lett bli skuffet hvis du begynner å se på boliger som ikke er oppnåelig for deg. Begynn heller med å finne ut hvor mye du kan låne og så kan du begynne jakten på en drøm som er innen rekkevidde.

Hva er det som avgjør hvor mye jeg kan låne?

Det er fem flere faktorer som spiller inn når du skal finne ut hvor mye du kan låne. Bankene vurderer hver lånesøknad individuelt, men felles for alle som låner ut penger til bolig er at regelverket i Boligforskriften må følges. Her settes krav til inntekt, egenkapital, utgiftsnivå, gjeldsgrad og betalingsevne. Dette er kravene:

  • 5 ganger inntekt,
  • minst 15% egenkapital,
  • totalgjeld som ikke overstiger 5 ganger inntekt
  • vilje til å betale punktlig
  • utgiftsnivå som kan tåle renteøkning

Hvorfor settes det krav til hvor mye jeg kan låne?

Et lån skal alltid tilbakebetales. Du må også betale renter til banken for å få lov til å låne pengene. Når det er bestemt at du får låne penger, settes det opp en avtale mellom deg og banken som sier noe om hvor lang tid du skal bruke på å betale tilbake lånet, hvor mye du skal betale i måneden og hvor mye banken skal ha betalt for at du får låne pengene.

For at banken skal være sikker på at du kan betale tilbake pengene med avdrag og renter, må de sikre seg at du har økonomi til å betale. Det vil si at du tjener nok, ikke har høyere utgifter enn at du kan betale for deg og at du ikke har for mye annen gjeld utover dette boliglånet. I tillegg ser banken på betalingshistorikken din, har du for eksempel betalingsanmerkninger kan du får problemer med å få boliglån. Minst like viktig som inntekt, utgift og gjeld er hvor mye du har i egenkapital.

Hvor mye kan jeg låne i forhold til inntekt?

Boligforskriften sier at du kan låne fem ganger så mye som du har i inntekt. Skal du låne til bolig med samboer eller ektefelle er det disse to sine samlede inntekt avgjør hvor mye dere kan låne. Som inntekt regnes vanlig arbeidsinntekt, pensjon eller fast støtte/trygd fra NAV. Er du for eksempel i sluttfasen av et utdanningsløp og har utsikter til god og sikker inntekt kan det i enkelte tilfeller gjøres unntak slik at du kan kjøpe bolig før du er ferdig student. I slike tilfeller er

Lån i forhold til gjeldsgrad

Du kan ikke ha total gjeld høyere enn 5 ganger bruttoinntekt. I denne summen regnes både kredittkortrammer og forbruksgjeld i tillegg til gjeld på bolig.

Hvor mye kan jeg låne i forhold til egenkapital?

Egenkapitalen din er penger du har spart opp gjennom Bolig Sparing for Ungdom (BSU) eller annen form for sparing. Jo høyere egenkapital du har i forhold til lånesum, jo lavere rente kan du få. Egenkapital sett i forhold til lånesum kalles for belåningsgrad, og høyeste belåningsgrad du kan få er 85%.

Det kan også være interessant å prøve seg på en lånekalkulator. Der kan du leke litt med boligverdi og egenkapital og få en indikasjon på hvor mye et lån kan koste i måneden.

Eier du en bolig og skal selge den før du kjøper deg en ny, inngår verdien av boligen som egenkapitalen din, i tillegg til det du har spart opp. Boligprisene i Norge har hatt en jevn stigning de siste årene og det lønner seg nok å få tatt en ny verdivurdering når du skal begynne å se deg om etter noe nytt.

Når du først har kommet deg inn på boligmarkedet og er blitt eier av et hus eller en leilighet er det bare å spare videre slik at du får kapret akkurat den boligen du drømmer om en gang i fremtiden.

Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her