Når du er på nettet spores alt det du gjør av en rekke aktører. Det inkluderer nettsidene du besøker, internettleverandøren, nettleseren og andre selskaper. Detter er ikke nødvendigvis noe de fleste av oss trenger å bekymre oss for. Problemet er at muligheten slike selskaper har til å spore vår aktivitet åpner døra til at uredelige aktører kan gjøre det samme. Hackere kan utnytte slike svakheter.

Det er her VPN kommer inn. VPN står for virtuelt personlig nettverk, og er en måte å skjule din IP-adresse på mens du er online. Det vil si at din personlige IP-adresse ikke eksponeres mens du er på nettet. Via sider som VPNetic Norge kan du enkelt opprette ditt eget VPN, og på den måten surfe på en ekstra sikker måte.

Hvorfor trenger jeg VPN?

Nå tenker du kanskje at siden du ikke gjør noe ulovlig eller lyssky på nettet, er det ingen vits å vurdere å opprette en VPN. Det er å misforstå poenget litt. Målet med VPN er ikke å gjemme seg, eller skjule sin aktivitet. Det er i større grad å stenge døra til mulige uredelige aktører – sånn som hackere. Ved å benytte VPN gjør du det vanskeligere for dem å stjele din informasjon.

Mange synes også det er ukomfortabelt at personlige preferanser og søkehistorikk samles og selges av selskaper online. Dette gjelder både nettlesere, nettsider og nettleverandører. Ved å bruke VPN slipper du dette.

Hvilke fordeler finnes med VPN?

Vi har allerede sett at anonymiteten du får ved å bruke en VPN til å skjule din IP-adresse, gir deg ekstra sikkerhet. Du slipper at informasjonen din høstes og selges av selskaper på nettet. Ytterligere fordeler med VPN inkluderer at du kan velge å koble deg til servere, som gir nettsider du besøker inntrykk av at du oppholder deg i et annet land enn det du gjør. Dette kan by på tilgang til tjenester og informasjon som ikke er tilgjengelig der du oppholder deg. En VPN kan, for eksempel, være den enkleste måten for nordmenn i utlandet å få tilgang til norske nettjenester ved å knytte seg opp til en server som gir en norsk IP-adresse.

Dette kan være nyttig for å få relevante Google-søk og norskspråklig informasjon mer lett tilgjengelig. Bare vær klar over at ikke alle VPN-tilbydere vil la deg få full tilgang til alle norske nettsider fra utlandet på denne måten. Det er, for eksempel, ikke sikkert at du kan bruke en VPN til å få full tilgang til hele NRK.no og lignende fra utlandet.

Er det lov med VPN?

Ja, det er absolutt ingenting i veien for å benytte VPN i de aller fleste land. Dette inkluderer Norge. Mange tilbydere er svært pålitelige, og du kan, for eksempel, bruke en egen VPN direkte via Chrome. Dette er som kjent nettleseren til Google.

For å opprette et VPN trenger du ingen teknisk ekspertise. Leverandørene gjør det veldig enkelt å benytte seg av deres tjenester. Mange byr dessuten på sjansen til å nyte godt av gratis VPN.

KILDE: https://vpnetic.com/no/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her