Å komme i gang med aksjekjøp er litt vanskelig. Spesielt med tanke på hvor mange alternativer og tilbydere som finnes der ute. Er du i startgropen, eller er du kanskje allerede i gang, og lurer på hvilken ende du skal starte i? Her skal vi se på noen av de forskjellige tilbyderne man kan bruke fra Norge, og se på noen av plussene og minusene deres.
Hvilke forskjeller er det på aksjeplattformer?
Det første først, hvilke forskjeller er det egentlig? Hva er det man bør være på jakt etter, og hvilke fallgroper finnes det? Smarte penger skriver at den minste prisen man betaler for å gjøre en aksjehandel er en “minstekurtasje”. Dette betaler man for handler opp til et visst prisnivå. For handler over dette nivået betaler man en såkalt “Grense m.Kurtasje”, som består i en gitt prosentsats av handelen i seg selv.
Den kloke investor vil da åpenbart tenke at for deg som gjør hyppige handler i lavt volum, vil ikke voldsomme “Grense m.Kurtasjer” ha stor betydning. Hvis du derimot gjør færre handler i stort volum vil denne Grense m.Kurtasjen være svært relevant.
eToro
eToro gjør seg til en svært aktuell tilbyder for investorer med hjerte for day-trading, og aktiv deltakelse i markedet, med minstekurtasje på kr. 0.00. Man betaler altså ikke pr. handel i eToro. Hos eToro kan man også anta bedre tilgang på eksempelvis Kryptovaluta, enn det mange andre tilbydere kan skilte med.
Capital.com
Capital.com er sannsynligvis mer aktuell for deg med noe mer erfaring, og med veldig spesifikke tanker om strategi bak investeringene dine. Her slipper du unna med lave kostnader, og belastes for Buy-sell-spread, og overnight fees, hvis du handler med leverage. Her anbefaler vi videre research.
Libertex
En av de største trekkplastrene Libertex skilter med er sitt tre timer lange oppstartskurs for den ferske investor. Det er tilsynelatende svært gode priser, eksempelvis ved at også de frister med $0.00 i kommisjon på handlene sine, men vær våken for liten skrift og ekstra kostnader.
Skilling
Skilling er skandinavisk eid, og passer seg godt for deg som vil spesialisere seg på Krypto og CFDer. Her kan du bl.a. handle i mer enn 55 forskjellige kryptovalutaer. Skilling er tydelig tilpasset deg som søker å “kjenne pulsen i samfunnet”. De er blant annet også spesialisert på ETF-markedet. Skilling har minsteinnskudd på $100. Angående minstekurtasjer og andre kostnadsstrukturer kan de kreve hakket mer innsikt enn i noen av de andre nevnte plattformene. Det kan du lese mer om hos Skilling selv.
Hos disse aktørene kan man anta at det bl.a. er bedre tilgang på utenlandske aksjer og informasjon, men at det meget mulig er mindre dybde og innsikt i det Norske markedet. Her blir det igjen relevant hvem du er som investor. Hvis du ser for deg å handle i utlandet, og jobbe med informasjon derfra, så vil du gjøre lurt i å se nøye på disse. Hvis du heller ser for deg å være spesialist i Norge, så kan du for eksempel gjøre lurt i å se nøye på Nordea, som har blant de laveste minstekurtasjene i det Norske markedet.
Hvorfor bruke en Norsk aksjeplattform?
Det er mange fordeler med å bruke Norske tilbydere, i aksjehandel som i mye annet. Blant andre faktorer er det selvsagt den ofte siterte “hva hvis noe skulle skje”-faktoren. Den våkne investor vil være åpen for at vi jobber med våre egne penger her, og at man må ha “tungen bent i munnen”. Dessverre er det ikke uhørt med svindelforsøk i aksjeverden, som gjør det ekstra viktig å kun bruke tilbydere man stoler på.
Erfaringsutveksling vil ofte være enklere med folk fra samme land, og i samme kultur som enselv. Eksempelvis finnes det en rekke facebookgrupper og tilsvarende for investorer, som man kan sparre med og dele erfaringer. Disse er det ikke usannsynlig at vil operere på en av de kjente Norske plattformene, som selvsagt gjør disse attraktive.
De fleste store aktører har gode systemer for kommunikasjon med skatteetaten og andre myndigheter, men også disse vil den våkne investor følge med på. Det siste man vil utsettes for er selvsagt å havne på feil fot med skatteetaten, eller annen myndighet.
Åpenhet og informasjonsflyt er også sentrale deler av valget. De Norske aktørene er det ofte svært enkelt å finne informasjon om, eksempelvis Minstekurtasjer og andre avgifter hos, samt artikler og liknende som sammenligner disse. Dette er ofte ikke like lettvint hos utenlandske aktører.
Hvordan kjøpe aksjer?
I Finansavisen kan du lese mer om disse nettmeglerne, og om strategier og teknikker, så vel som om hvordan kjøpe aksjer, rent teknisk. Så vel som å gjøre deg opp tanker om hva det er som kjennetegner den beste aksjeplatform for deg. Blant annet vil du gjøre lurt i å tenke på faktorene vi her har nevnt, samt å gjøre egen research og finne frem til hva det er du synes er viktigst.