Å miste hjemmet ditt til en brann er en skummel tanke, men det er mange ting du kan gjøre for å stoppe brann før den starter og holde hjemmet og familien trygg.

Test røykvarslerne dine.

Vedlikehold røykvarslene dine riktig ved å teste batteriene en gang i måneden. Det er lett å glemme slik regelmessig vedlikehold, men det er verdt å sette opp en månedlig påminnelse i smarttelefonens kalender for å hjelpe deg med å huske det. Hvis batteriene ikke fungerer, må du bytte dem ut umiddelbart.

Inspiser varmekilder.

Uansett hva slags primærvarme du har i hjemmet, vil en årlig inspeksjon kunne redusere risikoen for brann.

Bytt/rens ovnsfiltre regelmessig for å unngå en oppsamling av støv og lo som lett kan ta fyr. Hvis du bruker varmeovner, bør du inspisere dem nøye før og etter hver bruk, og plasser dem minst tre meter fra alt brennbart, for eksempel stoff eller papir. Sjekk også varmtvannsberederne, spesielt de som går av gass og har kontrollampe. Forsikre deg om at ingenting er i nærheten av varmeelementet.

Hold komfyren og stekeovnen rene

Husbrann i hjemmet oppstår oftest på kjøkkenet. For å forhindre brann på kjøkkenet, ikke la noe brennbart ligge i nærheten av komfyren eller stekeovnen. Forsikre deg om at gardiner ikke henger over komfyren, og aldri la håndklær eller en kokebok ligge på komfyren. Hold stekeoverflatene på stekeovnen og på ovnen rene og fri for rusk, spesielt hvis varmeelementene er utsatt.

Hold deg på kjøkkenet når du lager mat

Ikke la en varm kokeflate være uten tilsyn. Enten det er en gryte på komfyren eller en elektrisk stekepanne, må du være i nærheten. Hvis du må forlate rommet, tar du potten bort fra komfyren eller slår av stekeplaten først. Forsikre deg om at grytehåndtakene alltid vendes innover, slik at de ikke ved et uhell kan bli støtt borti og sprute fett.

Sjekk tørketrommelen

Uansett hvilken type tørketrommel du har, må du alltid rengjøre lofilteret etter at lasten er ferdig. Sjekk regelmessig bak og rundt tørketrommelen for loklumper eller tøy som har falt under eller bak. Bruk en støvsuget til å fjerne alt av lo og rusk grundig fra samlingsområdet og alle utvendige tørketrommelhull minst en gang i året.

Vedlikehold av elektriske ledninger.

Sjekk jevnlig tilstanden til elektriske ledninger, og vær forsiktig med slitte ledninger. Reparer eller skift ut ødelagte ledninger umiddelbart. Elektriske ledninger kan produsere varme, så ikke plasser dem under et teppe eller mellom møbler og vegg. Når du ikke bruker dem, kobler du fra apparater som føles varme når de er koblet til strøm, inkludert telefonladere.

Bruk skjøteledninger sparsomt som en midlertidig løsning, da de raskt kan bli dårligere ved kontinuerlig bruk. Forsikre deg om at eventuelle skjøteledninger du bruker er produsert for wattstyrken på enheten de fører strøm til.

Når det gjelder skjøteledninger og grenuttak, burde du ikke se etter de billigste produktene. Pålitelige merker er best.

Oppgrader sikringsskapet

Dersom du har et gammeldags sikringsskap, kan det være at denne er brannfarlig. Vårt gjennomsnittlige forbruk av strøm har økt kraftig de siste tiårene, og det er ikke sjeldent man har på både vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og andre elektriske apparater på samtidig. Det er viktig å påpeke det faktum at et 20 år gammelt sikringsskap ikke er konstruert til å håndtere den økte mengden strøm vi bruker idag. Dette kan føre til overbelastning, og et overbelastet sikringsskap utgjør en stor brannfare.

Bytte til et nytt sikringsskap vil koster ca. 7000,- men det kan spare deg for større skader i hjemmet, så det er i de fleste tilfeller en god investering. Sikringsskap kan blant annet bestilles gjennom El-con.no.

Oppbevar brennbare produkter riktig

Mange rengjøringsmidler og kosmetiske produkter til husholdningen som barberkrem og hårspray er brennbare. Hold brennbare produkter borte fra varmekilder, inkludert eksponering for sollys. Plasser brennbare produkter i et kjølig, mørkt skap og sørg for at alle familiemedlemmer vet hvor de skal.

Oppbevar brennbare materialer som maling og bensin i originale beholdere. Oppbevar tett lukkede malingsbeholdere oppned, slik at malingen skaper en tetning. Bensin skal lagres i containere designet for bensin. Hvis en beholder utvikler en sprekk eller lekkasje, kan du overføre innholdet til en ny beholder laget av samme materiale som originalen.

Vær forsiktig med stearinlys

Stearinlys er den nest vanligste årsaken til brann, etterfulgt av komfyren. Levende lys fører til 50 branner i året. La aldri stearinlys brenne uten tilsyn, og hold dem alltid vekk fra brennbare gjenstander som tepper og gardiner. Plasser stearinlys i sikre, stabile holdere og slukk dem før du går ut eller legger deg. Hvis du er redd for at du vil glemme det, setter du en timer på komfyren eller telefonen.

Vær en samvittighetsfull røyker

Unngå å røyke i sengen eller ligge i sofaen slik at du ikke ved en tilfeldighet sovner med en tent sigarett. Når du røyker ute, må du ikke kaste brukte stumper på bakken. Kast alltid brukte sigaretter i askebeger eller andre trygge beholdere når du røyker enten i eller utenfor huset.

Bruk peisen ansvarlig

For å forhindre at gnister slipper unna, må du installere en holdbar brannskjerm foran peisen. Ikke la det brenne uten regelmessig tilsyn. Gi asken god tid til å kjøle seg ned før du kaster det. Plasser alltid peiseaske i en dedikert metallbeholder som ikke brukes til noe annet husholdningsavfall. La skorsteinen profesjonelt rengjøres minst en gang i året for å forhindre opphopning av kreosot og andre materialer som kan forårsake skorsteinbrann.

Ha brannslukningsapparat tilgjengelig

Noen hjem er utstyrt med sprinkleranlegg, men brannslukningsapparater plasser i nøkkelområder i hjemmet ditt er det nest beste. Plasser apparatet nærme der hvor brann kan oppstå som på kjøkkenet eller andre høyrisikoområder som en peis. Husk å plassere brannslukningsapparatet langt nok unna den potensielle brannkilden til at du vil kunne bruke den trygt uten å komme for nær komfyren eller peisen.

Brannskader kan være ødeleggende, men ved hjelp av enkle tiltak kan du minimere risikoen for at brann oppstår i hjemmet ditt. Følg tipsene som er nevnt i denne artikkelen som en del av brannsikkerhetsplanen din og gjennomgå dem regelmessig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her