CFD-handel gir deg muligheten til å diversifisere porteføljen din og tjene profitt fra prisbevegelsene i det finansmarkedet, men det følger med noen risikoer, akkurat som med alle andre investeringsmuligheter, så det bør gjennomføres grundig forskning på forhånd.

Det finnes mange fordeler og ulemper med CFD-handel, og vi presenterer her noen av de som du bare er nødt til å tenke over før du gjør investeringen din.

Hva er CFD-handel?

CFD står for differansekontrakt, og lar trading finne sted basert på den forutsette verdien til et finansielt aktivum, uten å faktisk eie selve aktivumet. Investorer kan spekulere på prisbevegelsen til aktivumet ved å åpne en finansiell kontrakt med en online tilbyder.

Prisforskjellen som beregnes er den mellom åpningen og stengningen av en kontrakt, og dermed gjenspeiler prisforskjellen til det underliggende aktivumet. Du kan lære mer om CFD-handel her: https://skilling.com/eu/no/what-is-cfd-trading/

Long– og short-posisjoner

CFD-er fungerer basert på forutseing av prisbevegelser, noe som vil si at investorer kan bruke dem til å innta en posisjon på både stigende og fallende markeder. Trading med en long– eller short-posisjon gjøres enkelt med CFD-handel, siden investoren ikke behøver noe faktisk eierskap, og det er enklere å selge aktiva.

Hvis en investor forventer at markedet skal stige, kan de investere i en long-posisjon, og kjøpe CFD-er med målet om å tjene profitt fra den oppadgående priskurven. På lik linje kan investorer innta en short-posisjon hvis de forutser at prisen til aktivumet kommer til å synke, et kortkjørt løp med mål om å selge.

Verdensomspennende tilgang til markeder

CFD-handel er tilgjengelig for ulike instrumenter, slik som forex, metaller, energi, aksjer, indekser og kryptovalutaer. Tradere har tilgang til internasjonale markeder, vanligvis fra én konto, samt alternativet som er å begynne med et lavt første innskudd.

Mange tilbydere av CFD-er har forlengede åpningstider sammenlignet med de tradisjonelle  finansmarkedene, slik at investorer kan fortsette tradingen etter at den underliggende børsen har stengt den dagen. Disse forlengede åpningstidene kan føre til at en posisjon holdes over natten, som kan føre til et resulterende gebyr.

Trading med gearing

Den største fordelen til CFD-handel er at det lar investorer ha en mye større posisjon på markedet med mindre kapital sammenlignet med den faktiske verdien til handelen. Sammen med markedseksponering, kan dette forsterke avkastningen fra investeringen, samt en mer effektiv bruk av kapitalen.

Imidlertid, på lik linje med at det er en av de største fordelene, er gearing også en av ulempene ved CFD-trading, siden det finnes en risiko for å øke tapene dine på samme måte som profittene dine. Dette er tilfelle fordi utfallet beregnes ut i fra den fullstendige størrelsen på posisjonen, ikke på det faktiske beløpet som blir investert, som betyr at tapene dine kan forstørres like mye som profittene. Derfor oppfordres det alltid til at du forsker mye og tar med i betraktning gearing-forholdet når du bedriver med CFD-handel, og det anbefales til nye tradere at de starter med så lav gearing som mulig.

Det å være klar over risikoelementene og forstå den riktige gearing-balansen, er avgjørende for suksessfulle investeringer, og kan redusere påvirkningseffekten når posisjonen det er snakk om går i feil retning.


CFD-handel er en populær strategi for mange erfarne investorer. For enhver trader som vurderer bruk av CFD-er, anbefales det alltid at det forskes på hvordan de fungerer, samt være klar over fordelene og ulempene ved denne typen trading før det skal investeres.

Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her