Våre nyttårsforsetter handler ofte om enten helse eller økonomi, men dessverre er det mange som sprekker på begge områder allerede første nyttårsdag. Fornuftige privatøkonomiske beslutninger forutsetter god oversikt over egen økonomi, på samme måte som du må ha en forståelse av eget kosthold for å kunne gå ned i vekt. Viktigheten av varige endringer er en annen faktor som de to temaene har til felles – det er verken gunstig eller nødvendig med skippertak.

Kartlegg din økonomiske status

God oversikt over egen økonomi gjør at du vet eksakt hva du har å jobbe med, uten å måtte grue deg for kjedelige overraskelser. Det er vanskelig å finne motivasjon til å spare noen kroner hvis du samtidig ikke vet om du er minus 50 eller 100 000 kroner på brukskontoen.

På mange måter ligner privatøkonomi på balansen og resultatregnskapet til en bedrift, noe som er mindre komplisert enn det høres ut som.

Balansen inneholder alle dine eiendeler og gjeld. Størrelsen på boliglånet, og den tilhørende boligens verdi, har kanskje ikke så mye å si i hverdagen. Det er likevel viktig å ha et forhold til hvor stor av del av boligen som du egentlig eier – og hvor stor del som tilhører banken. Mer tilgjengelige eiendeler i balansen er for eksempel bankinnskudd og annen sparing. De fleste privatpersoner har også gjeld utover boliglån, i form av for eksempel forbrukslån og billån.

Du bør også lage en oversikt over eksisterende inntekter og kostnader før du prøver å lage et budsjett. Kanskje finner du noen overraskelser? Det er overraskende mange som aldri sjekker lønnslippen sin. Dessuten kan det også være smart å kontrollere eventuelle andre inntekter og ytelser fra det offentlige. Gå igjennom minuspostene fra bankutskrifter og kredittkortregninger på samme måte. Det er for eksempel mange som betaler hver måned for tjenester og abonnementer som ikke er i bruk.

Lag et budsjett – det er enklere enn du tror

Å lage et budsjett høres kanskje grusomt kjedelig ut, men det er viktig å gjøre det til noe som ikke bare er et ork. Igjen er det mulig å sammenligne med bedrifter, der fremgangsrike selskaper bruker budsjettet som et styringsverktøy – og ikke som en grå og trist tvangstrøye. Et budsjett trenger heller ikke å være komplisert. Hvis du allerede har kartlagt inntektene og kostnadene dine en vanlig måned, da har du egentlig allerede gjort hele jobben.

Styring og motivasjon kan sies å være budsjettets viktigste funksjon. Noen poster, som for eksempel lønn og boliglån, vil være relativt faste summer. Selvfølgelig kan budsjettet motivere til å prøve å forandre også slike størrelser, men det er i første hånd løpende forbruk som virkelig kan synliggjøres i et budsjett.

Forhåpentligvis vil budsjettet gå litt i overskudd etter at alle utgifter og sparing er lagt til. Da kan det være svært motiverende å for eksempel prøve å redusere unødvendig forbruk ytterligere fra måned til måned, slik at det heller er rom for ekstra sparing i budsjettet. Hva som er den beste motivatoren er individuelt. For noen vil det være en sport i seg selv å spare penger, for andre kan det for eksempel være morsomt å visualisere sparingen som en reise eller annen belønning.

Begynn kartleggingen allerede i dag, og 2021 kan bli året med stålkontroll over økonomien.

Aksel Engen
Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her