Når man snakker om å spare penger handler dialogen ofte om man skal spare på sparekonto, eller om man skal sette pengene i et fond. Det er fordeler og ulemper med begge to, og derfor skal vi her gi en rask innføring i hvordan man skal bruke disse to kontotypene side om side, og i hvilke tilfeller man bør benytte den ene over den andre typen.

Det finnes mange måter å oppbevare oppsparte penger på, og det kommer derfor veldig an på hvordan man ønsker å forvalte pengene sine. Man kan for eksempel velge å kjøpe aksjer, investere i eiendommer, sette pengene på sparekonto, eller sette dem i et fond.

Bufferkonto

Når man har god nok inntekt, og spart opp penger som skal ligge og vente til en dag det blir behov for dem kan en bufferkonto være lur å ha. Plutselig dukker det opp uforutsette regninger som må betales, og da må pengene være enkle å ta i bruk.

Ved å benytte en bufferkonto vil man ha pengene enkelt tilgjengelig i nettbanken side om side med brukskontoene. Da er det bare å flytte pengene over til brukskontoen og betale regningen uten mer bry. Ulempen med denne formen for sparing er at det er svært lav rente på en vanlig sparekonto i banken, så man bør ikke benytte en slik konto for sparing av større beløper over tid.

Tommelfingerregelen er at man skal ha opptil tre ganger egen månedslønn på bufferkonto, og resten av sparepengene bør fordeles på andre instanser for at de ikke skal tape verdi over tid. Når pengene er så lett tilgjengelige er det også lett å bli fristet til å ta ut penger til andre mindre viktige ting, som ferieturer eller en ny mobiltelefon.

Fondsparing

Det kan ofte være vanskelig å skaffe seg en skikkelig økonomisk buffer når kostnadene stiger, men det er alltid lurt å spare penger så langt det lar seg gjøre. Når man har opparbeidet seg en økonomisk buffer, og har startet å spare større beløp er det på tide å sette pengene et annet sted enn en bankkonto.

På sparekontoen vil pengene tape verdi over tid, og det burde kun brukes på kortsiktige sparepenger. Når man skal spare penger over tid bør man investere i fond. Her fordeles pengene utover flere aksjer og selskaper utfra hvilken risiko man ønsker å ta. Her vil pengene beholde sin verdi, og man blir ikke like fristet til å ta ut småbeløp.

Bedriftseier, blogger og investor. Jeg liker å skrive om økonomi, teknologi, nettbaserte inntekter og andre tips og triks. Mitt oppdrag er å hjelpe andre med å oppnå større økonomisk frihet gjennom sterke pengevaner og slippe løs deres gründerånd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her