Wish er en online shoppingportal som gir medlemmer tilgang til tusenvis av forskjellige produkter på tvers av flere kategorier, alt til ultra-lave priser. Varene blir sendt direkte fra Kina.
Les videre for å lære mer om Wish, hva slags nettbutikk det er, hvordan shoppingportalen fungerer, anmeldelser og informasjon om hvilke produkter du kan finne der.
Klikk her for å bli videresendt til Wish.com nettbutikken.
Hva er Wish?
Wish.com ble grunnlagt i 2011 av tidligere Google- og Yahoo-ansatte, og er et «kjøpesenter på nett» for produkter fra Kina. Nettsiden lister varer fra hundrevis av forskjellige butikker og millioner av produkter som kan sendes over hele verden.
Sammenlignet med andre «online-kjøpesentre» som Ebay, Aliexpress og Finn.no kan Wish.com personliggjøre din shoppingopplevelse ved å bruke sin unike algoritme som anbefaler produkter basert på tidligere kjøp, samt produkter du ser og avviser (mer om dette senere). Du kan til og med lagre favorittproduktene dine i en ønskeliste for å kjøpe senere, eller dele dem med andre via sosiale medier som Facebook.
Du er ikke låst til å handle gjennom datamaskinen din, ettersom Wish også tilbyr apper for iOS, Android og Windows mobiltelefoner og nettbrett.
Det er ingen tvil om at shopping kan være underholdende (det er derfor de kaller det ‘shoppingterapi’!). Men bare fordi Wish.com kan være hyggelig – for ikke å nevne sine bunnpriser – betyr det at du får en god verdi? Eller vil du vente lenge, bare for å ende opp med søppel? Vi har undersøkt siden, og vil svare på dine viktigste spørsmål i denne artikkelen.
Hvordan fungerer shoppingportalen?
Det første du vil legge merke til når du klikker inn på nettsiden, er at du må sette opp en konto før du kan sjekke ut produktene på markedsplassen. Dette innbærer at du må registrere deg og skrive inn din e-postadresse, navn og velge et passord.
Krav for registrering er dessverre en økende trend for markedsplasser på nett, og jeg må innrømme at dette er litt irriterende. Min mening er at man burde få muligheten til å se om du liker nettstedet før du gir bort din personlige informasjon.
Du må også legge inn fødelsdato og kjønn for å hjelpe nettstedets algoritmer med å «finne produktene du elsker». Husker du algoritmen jeg nevnte ovenfor? Dette er hvor algoritmen tar sitt utgangspunkt for å begynne å skreddersy resultatene som viser til deg basert på din alder og kjønn. Etterhvert som du blar og klikker på forskjellige produkter, fortsetter algoritmen å forbedre valgene som vises basert på hva du liker.
Hjemmesiden vil vise de nyeste oppføringene, men du kan også begrense søket etter kategori (for eksempel mote, tilbehør, elektronikk, gadgets, etc.), eller etter produkttype (for eksempel sko, topper, undertøy og så videre).
Hvis du kommer over et produkt du kanskje er interessert i, klikker du bare på det og et eget vindu vil vises med beskrivelse av produktet, bilder og prisen. Her kan du også se fraktkostnader, estimerte ankomsttider, tidligere anmeldelser av produktet (samt butikken / selgeren selv), se relaterte produkter og mer.
Deretter kan du kjøpe varen eller lagre den på din ønskeliste. Hvis du ikke har opprettet en ønskeliste ennå, blir du bedt om å gjøre det (som bare innebærer å velge et navn for listen din og trykke på enter).
Under kontoen din kan du opprette flere ønskelister og legge til eller slette produkter. Wish gir deg også muligheten til å følge dine venner og vise deres ønskelister, og til og med lage bursdagslister som kan deles på Facebook.
Hvilke produkter selges der?
Registrering av en Wish.com-konto er helt gratis, og du må ikke betale noe før du bestemmer deg for å kjøpe noe.
Som nevnt ovenfor kan du finne produkter fra bredt spekter av kategorier på markedsplassen, med alt fra gadgets til mote – og til og med noen produkter som trosser kategorisering.
Generellt sett synes de å spesialisere seg på billig elektronikk og gadgets produsert i Asia (de fleste er knockoffs av populære produkter fra vanlige selskaper, for eksempel smartklokke ment å ligne på en Apple Watch), Bluetooth-ørepropper, actionkameraer (knockoffs av GoPro-kameraer ), lagringsmedier (USB-minnepinner), kabler og høyttalere. Majoriteten av produktene på nettstedet koster mindre enn 500 kroner, og ligger vanligvis et sted mellom 40 og 300 kr.
Siden Wish fungerer som en markedsplass for andre selgere, kommer hver oppføring med sine egne fraktkostnader, selv om gratis frakt ser ut til å være normen.
Når du surfer på Wish sin nettbutikk, legger til produkter i din ønskeliste og kjøper produkter, vil du opptjene belønninger som kan brukes i form av gavekort. Belønningene kan vises i Wallet-delen av kontoen din. Disse gavekortene utløper i løpet av få dager, så vær sikker på at du bruker dem raskt etter du får dem!
Alle produkter som er kjøpt gjennom Wish.com, kommer med en 30-dagers tilbakebetalingsgaranti (fra leveringsdato). For å få pengene tilbake for et produkt du ikke er fornøyd med, klikker du bare på «Kontakt support» ved siden av produktet du ønsker å sende om retur eller få pengene tilbake for.
Men er det egentlig så enkelt? Hva sier kundene?
Anmeldelser og klager om Wish
Du forstår sikkert at man ofte får det man betaler for. Men til tross for deres utrolig lave priser, får Wish positive anmeldelser av sine kunder?
Jeg tilbrakte flere timer på Internett for å finne info om Wish Norge med hensyn til pålitelighet, kvalitet og om siden er til å stole på. Jeg fant et TONN av blandede anmeldelser som var blandet over hele linjen. Noen sier at man burde unngå siden som pesten, andre sier at det var Ok, og andre lovpriser det som den ultimate shoppingportalen.
Den enkle sannheten for dette er at som en forbruker, må du tenke før du kjøper, så gjør litt research, tenk igjen, og hvis du fortsatt ønsker varen, kjøper du den. Med en tilbakebetalingsgranti er du garantert å få pengene tilbake dersom varen ikke ankommer i tide eller om kvaliteten er lav, så hva har du å tape?
Her er noen av de fordelene med Wish for Norske kunder som ofte ble nevnt av forbrukere:
- Lave priser.
- Gratis frakt.
- Effektiv kundeservice.
Her er noen av de vanligste klagene for Wish:
- Lange frakttider (som du kan se fra bildet ovenfor, kan det ofte ta opptil en måned eller mer),
- Lav kvalitet på varen (Derfor er det viktig å sjekke anmeldelser for produkter før du kjøper).
Men hva med Wish sine apper? Appene deres har blitt gitt en høy gjennomsnittlig vurdering og har for øyeblikket 4,5 stjerner på Google Play basert på over 5 millioner stemmer, og 4,6 stjerner på iTunes, basert på 53.500 anmeldelser.
Er det trygt å handle på Wish i Norge?
Det er et gammelt sitat om prosjektsledelse som er følgende: Du har muligheten til å få det raskt, godt og billig. Velg to.
I vårt tilfelle med Wish, er nesten all vekten lagt på «billig», prioritert over «rask» og «god». Så selv om du får svært gunstige priser, vil du måtte vente lenge for å motta bestillingen, og generelt vil produktet trolig være av dårligere kvalitet enn dyre merkevarer (sier seg selv).
Med alt dette lagt sammen, kan vi konkludere med handel fra Wish i Norge absolutt er trygt, selv om mange av deres leverandører kunne vært bedre.
Til tross for dette har Wish millioner av fans som regelmessig handler fra nettsidens leverandører, og lovpriser produktene de kjøpte og de ultra-lave prisene de betalte for dem. Bare du vil kunne forstå hvorvidt det er verdt å ta risikoen.
Hvordan kan jeg få kontakt med Wish kundesenter i Norge?
Hei, du kan kontakte Wish via support@wish.com
De bruker fraktselskaper (Helt Hjem) som leverer varene langt fra bosted, og må bruke halve dagen for å hente.
I Oslo er bruk av Helt Hjem helt håpløst! Pakker forsvinner, er skadet eller blitt åpnet. Ved klage er det aldri beil i budrutiner og siden pakken har gått gjennom flere ledd, er det – alltid – andres feil. Jeg oppfatter Helt Hjem som en virksomhet totalt uten kundeforståelse og som har satt skylddeling og ansvarspulverisering i system.