AliExpress er den internasjonale nettbutikken til den kinesiske detaljhandelsgiganten AliBaba, som har som mål å utfordre online giganter innen forbrukersalg på nett som Amazon og eBay.
AliExpress skiller seg ut fra andre nettbutikker med det faktum at det gir deg muligheten til å handle direkte fra tusenvis av leverandører i Kina og omegn. Fordelen med dette er at du får billigere varer, og unngår mellomledd.
Men er det trygt å handle der? Hvor lang tid tar det før varene ankommer postkassen, og hva skjer hvis de ikke gjør det? Er AliExpress Norge trygt? Er det stor sjanse for å bli utsatt for svindel hvis du handler der? Les videre for å få svarene på alt du lurer på.
Hva er AliExpress?
AliExpress er Alibabas (et av Kinas største selskaper) online forbrukermarkedsplass for internasjonale kjøpere. Det tillater mindre bedrifter i Kina å selge varer til kunder over hele verden. Akkurat som på Amazon, kan du finne omtrent alt der. I motsetning til Amazon, er alle selgerne på AliExpress en tredjepartsleverandør: AliExpress selger ikke noe. De driver bare markedsplassen, på samme måte som på Finn.no hvor det er individuelle selgere og selskaper som selger varene.
Hvorfor er det så billig?
Hvis du blar gjennom noen av produktene på AliExpress, vil du sannsynligvis raskt legge merke til at mange av prisene er veldig lave. Hvorfor er det sånn? Det er to forskjellige forskjellige forklaringer, som begge finner du i overflod på nettstedet.
For det første er det stor mulighet for at du kjøper direkte fra en produsent, noe som reduserer kostnadene ved å selge til deg som forbruker direkte, uten noen form for mellomledd. Kostnadene for produksjon i Kina er mye lavere enn i andre land. Den slappe håndhevelse av immaterielle lover kan også bidra til dette.
Mange elektroniske varer har fantastiske priser på AliExpress, fordi de er laget i Kina, og du kan kjøpe dem direkte, og unngår ekstra utgifter som er lagt til av mellommenn.
Den andre muligheten for at en vare har en ekstremt lav pris er at det er en forfalsket vare/kopivare (eller semi-kopivare, som i tilfelle av GooPhone I5). Kina er kjent for sine utallige fabrikker som produkserer forfalskede varer, og AliExpress er ikke noe unntak.
Du kan få alle slags forfalskede varer på Aliexpress, med alt fra elektronikk til klær.
Selvfølgelig er det viktig å kunne se forskjellen på falske og ekte varer, vi kommer til det senere i artikkelen.
Populære varer på Aliexpress
Du kan sjekke ut de bestselgende produktene ved å klikke på bildet nedenfor. Klær, tilbehør og elektronikk er vanligvis de bestselgende produktene.
Med det enorme omfanget av produkter produsert i Kina, er utvalget av produkter nesten uendelig. Som du forventer fra en B2C-plattform, utgjør forbrukerprodukter størstedelen av produktene.
Se denne videoen for mer inspirasjon for populære gadgets på plattformen:
Hva med kvaliteten på varene?
I de fleste tilfeller vil varene du kjøper være de samme som på andre butikker, men noen ganger kan du finne deg selv utilfreds med produktet. For eksempel, kanskje tykkelsen på materialet for kjolen du kjøpte ikke er som forventet. I så fall bør du være realistisk når du kontakter selgerne.
Med mindre det er noe spesifikt i noteringen som du kan påpeke at det er feil, men bare at du ikke liker varen du har fått, er det ikke en god grunn til å kreve tilbakebetaling. Så hva kan du gjøre hvis du ikke er fornøyd?
• Ta det som en lærepenge, og kjøp ikke fra selgeren igjen. Hvis varen faktisk ble levert, og produktbeskrivelsen og bildet er nøyaktige, vil AliExpress ikke kunne hjelpe deg med refundering av varen.
• Du kan kanskje forhandle deg frem til delvis tilbakebetaling. Hvis ditt første instinkt var å anmelde produktet med 1-stjerne, blir dette vanskeligere. Vurderinger er viktige, og kan være ditt eneste forhandlingsverktøy.
• Du kan bli fristet til å returnere varene, men vær veldig forsiktig med dette. Å sende noe tilbake til Kina kan koste mer enn du betalte for varen i utgangspunktet, og kostnaden for forsendelse vil ikke bli refundert. Sporing av varer sendt tilbake til Kina er i beste fall upålitelig, og noen ganger kan de forsvinne helt på det kinesiske tollkontoret.
Vær realistisk ta prisen du betaler i betraktning. Sjekk ut noen YouTube-videoer for å få en ide om hva slags kvalitet du kan forvente.
Hvor lang tid tar det å få en vare sendt til Norge?
Alle produkter på AliExpress har en estimert leveringstid på produktsiden, og det er vanligvis mellom 14 til 40 dager. Ja, en måneder er veldig lenge å vente på noe du har kjøpt på nettet! Fra personlig erfaring er omtrent to uker den gjennomsnittlige tiden det tar de fleste produkter å komme fram, men du trenger absolutt tålmodighet for å kjøpe produkter direkte fra Kina.
Estimert leveringstid
Vær oppmerksom på at dette vil bli enda tregere på bestemte tider av året, som kinesisk nyttår (rundt begynnelsen av februar) og Singeldagen (11/11). Jeg gjorde engang feilen ved å kjøpe noen julegave under Single Day-salget: noen av dem kom ikke fram før midten av januar.
Nesten alle forsendelser (selv de med gratis frakt) vil ha et sporingsnummer, men det kan faktisk ta opptil en uke etter varen er sendt å få sporingsnummeret lagt til. Deretter bør du kunne følge pakken når den flyter rundt ulike posttjenester i Kina, og etter en lang ventetid kommer pakken til tollkontoret i Norge.
Eksempel på leveringssporing
Hvis du ikke har sporingsnummer etter 10 dager, bør du kontakte selgeren. Du vil ikke kunne åpne en offisiell dispensasjonskonflikt før maksimal leveringstid er overskredet skjønt.
Etter sju år og tusenvis av dollar brukt på shopping på AliExpress til Norge, har jeg bare måtte åpne to saker for manglende-levering. I det første tilfellet tilbød Selgeren å sende den igjen, og en måned senere mottok jeg faktisk begge pakkene. En annen ble aldri sendt, og jeg ble ikke gitt et sporingsnummer. AliExpress utstedte full refusjon.
AliExpress er registrert i VOEC Registeret: Ingen skjulte Importavgifter
Aliexpress ble i registrert i VOEC registeret 2020. Dette betyr at Aliexpress vil regne ut eventuelle momsavgifter når du går til kassen, og du vil ikke måtte betale noen ekstra avgifter når pakken kommer til Norge!
Dersom du har erfaring med bestillinger av varer fra utlandet tidligere, har du sannsynligvis erfart å måtte betale ekstra momsavgifter for varer over 350,- NOK (inkludert frakt). I dag er dette mye enklere da AliExpress er registrert i VOEC-registeret, noe som vil si at de kalkulerer momsavgifter ved kjøp, og du vil slippe postens gebyr for forenklet tollhåndtering.
Kjøp av vare på Aliexpress: Beløpet ved siden av «tax» er momsavgiften som kreves for alle varer over 350 NOK. AliExpress regner dette ut automatisk i kassen.
Dette gjelder sjelden når du kjøper typiske forbruksvarer. Norge opererer med en toll/moms-fri grense på varer opptil 350, – NOK (inkludert frakt). Alt under dette beløpet er altså skattefritt/tollfritt.
For forsendelser som koster over 350, – NOK inkludert frakt, må man betale 25% av varens verdi i Momsavgift. Vanligvis må man også betale en avgift på ca. 150 NOK for forenklet tollhåndtering fra posten, men siden Aliexpress er VOEC-registrert slipper du det.
Merk nå at grensen på 350, – også inkluderer kostnaden for porto og eventuelle forsikringer. Så hvis varen er 250, – NOK, men porto er 120 NOK for totalt 370, – du må betale for tollhåndtering og betale norsk mva på 250, – kostnadenen for varen.
Den virkelige faren på Aliexpress: Svindlere
AliExpress og Alipay har gode systemer på plass når det gjelder sikkerhet. De er ikke uovervinnelige, men ingenting er det – og deres track record er god, så du kan være sikker på at det er minimal sjanse for å få noen av dine opplysninger stjålet via en av disse tjenestene, i likhet med andre velkjente markeder som Amazon eller eBay.
Imidlertid er det en fare med kjøp fra AliExpress: Lubgubere forhandlere. Alle selgere på Aliexpress går gjennom en godkjenningsprosess. Jeg kan ikke si hva slags prosess det er, da det bare er forhandlere fra Kina som kan selge på nettstedet, men det har vært mange rapporter om svindler på nettstedet. Det er faktisk så mange at AliExpress Security Center har gjort flere svindel casestudier og utgitt tips for hvordan du unngår svindel når du kjøper varer fra deres markedsplass.
Så hvordan holder du deg trygg for svindlere når du handler fra AliExpress Norge? På samme måte som du ville på alle andre nettbutikker.
Her er fire tips. Hvis du følger dem, bør du ikke ha noen problemer.
1. Hvis prisen høres for god ut til å være sant, er den sannsynligvis det
Svindlere hanker deg inn med løftet om verdens beste tilbud. Det kan være lurt å sammenligne prisen på AliExpress med andre nettbutikker. Hvis prisen er ekstremt lav, er det mulig at du kjøper et forfalsket produkt. For varer som ikke er fra et spesifikt varemerke er besparelser på opptil 80% i forhold til butikker/nettbutikker i Norge ikke uvanlig.
2. Bruk AliPays Escrow Service
Escrow beskytter deg på en rekke måter. For det første blir ikke kredittkortopplysningene dine oppgitt til selgeren, så du trenger ikke å bekymre deg for at de stjeler identiteten din eller misbruker kortet ditt. For det andre blir betalingen ikke gitt til selgeren før du har bekreftet at du har mottatt varene dine. Så hvis du blir lurt, kan du enkelt få tilbake pengene fra AliExpress, og du slipper å gå gjennom den lange, smertefulle og sannsynligvis håpløse tilbakebetalingsprosessen med selgeren.
3. Sjekk selgerens omdømme før du kjøper
Hvis en selger har et dårlig rykte for å bedra kjøpere, vil det trolig være bevis for det i deres tilbakemeldinger og vurderinger. Vær forsiktig med selgere negative anmeldelser hvor kundene melder ifra om manglende levering eller varer av lav kvalitet. Under tiden jeg har tilbrakt på AliExpress, har jeg sett mest positive anmeldelser, og jeg har aldri hatt problemer med å få det jeg har bestilt. Men det er fortsatt viktig å være på vakt, og sjekke omdømmet til selgeren før evt. kjøp.
4. Sjekk bestillingen nøye når du mottar den
Fordi escrow-avtalen lar deg holde tilbake betalingen til du har mottatt bestillingen, kan du bekrefte at du har fått det du har betalt for. Pass på at alt er inkludert, at det ser ut som det du bestilte, og at varen er ekte (dersom du kjøpe merkevarer). Når du har merket et element som mottatt, har du 15 dager der du fortsatt kan åpne en klagesak dersom det skulle oppstå et problem med noen av varene.
5. Ikke kjøp falske merkevarer på AliExpress
Varemerker tilbys spesiell beskyttelse i de fleste land. Hvis du kjøper falske varer, og pakken din blir stoppet av tollen, vil de bli beslaglagt. Hvis du kjøpte mange av disse varene, og det ser ut som om du kanskje prøver å videreselge dem.
6. Vær forsiktig med lagrings- og minnekomponenter
Det er en vanlig svindel i markedsplasser i Asia, men enda enklere å bli lurt av på nettet. Du kjøper en minnepinne hvor spesifikasjonene utgir seg for å være 64GB når du sjekket på Windows Utforsker, men i realiteten er det faktisk mye mindre. Minnepennen har blitt modifisert så den viser mer diskplass, men du vet ikke før du faktisk prøver å bruke hele plassen på minnepennen.
Hvis du er villig til å risikere det, må du passe på å teste minnepennen/harddisken med et verktøy som heter h2TestW så fort du mottar den.
Så, er det trygt å handle på AliExpress i Norge?
Bevisene tyder på det er sikkert og trygt å handle på AliExpress i Norge. Vær imidlertid forsiktig og vær realistisk. Hvis du er villig til å ofre leveringstid og gjøre litt ekstra research om leverandørene (sjekke anmeldelser) er AliExpress et fantastisk alternativ hvor du kan spare mye penger.
Jeg er blitt belastet kr 139, 2 ganger for mye pÄ mitt norwegian kort
Med hilsen
Nina Korneliussen
Hei! Kan du ha satt to ordre ved en feil? Hvis ikke anbefaler jeg deg Ă„ ta kontakt med AliExpress kundeservice đ
Jeg er mangeÄrig kjÞper pÄ det kinesiske markedet.
De merknader som dere har gjort mÄ fÞlges ellers de fleste reklamasjoner nytteslÞse og for dyre.
Jeg har aldri blitt lurt takket vĂŠre riktig forarbeide- alle mottatte varer har vĂŠrt av god kvalitet.
Min konklusjon er at AliExpress har lagt inn gode rutiner for ett godt og trygt kjĂžp.
Av og til er det trygt. Anmeldelser er ikke til Ä stole pÄ, har selv lagt inn anmeldelser som aldri har blitt publisert.
UnnhĂ„ «Combined delivery», da du ikke kan bevise hvilke sendinger du har mottatt, og AliExpress nekter Ă„ tilbakebetale sendinger de selv bevisst eller ubevisst ikke har sendt.
Det hender at selger ikke fĂžrer pĂ„ VOEC-nummeret som skal bevise at AliExpress (og andre) har betalt norsk moms. Da fĂ„r man plutselig en regning fra Posten, og den er hĂžy. FĂžrst krever de inn momsen Ă©n gang til, og deretter legger de pĂ„ ca 150.- i «tollbehandlingsgebyr». Et tips kan vĂŠre Ă„ skrive VOEC-nummeret som en del av adressen nĂ„r man bestiller.