Fremtiden har kommet – det er det som med rette kan sies om 3D-printing og dens innvirkning på menneskeliv. Når du leser dette, lager 3D-printere nye former og følgelig former vår fremtid. De har blitt brukt med inspirerende suksess innen luftfart, utdanning og, viktigst av alt, helsevesenet. Bare i USA var verdien av denne typen utskriftsteknologi $ 13,2 milliarder dollar i 2016, mens GE har spådd at den vil vokse til over 30 milliarder innen 2023.

Mye av det beløpet vil bli investert i produksjon, med tanke på hvor mye det allerede endrer produksjonsprosessen ved å gjøre det både enklere og mer kreativt. Så la oss se nærmere på hva som skjer i dette området.

Design

Du trenger ikke å vite hvordan 3D-printere fungerer for å forstå potensialet (selv om det er en ganske interessant prosess), og den mest åpenbare måten å erkjenne det på ligger i designmuligheter. I lang tid kjempet designere for å få ideene sine fra papir (eller datamaskin) inn i det virkelige liv. Oftere enn ikke måtte de mest originale ideene kastes på grunn av det faktum at det var umulig å konstruere en slik form ved bruk av eksisterende maskiner og teknologi, og det å bestille nye deler viste seg ofte for dyrt. Imidlertid kan designere i dag øke kreativiteten sin med 3D-skrivere.

Dessuten gir det også mer plass til skreddersydde produkter. I dag kan kundene bestemme seg for å bestille et produkt som skal lages etter deres egen ide. For eksempel kan du gå til disneystore.com og lage din helt egen Star Wars-robot.

Materiale

3D-printere bruker noe som heter filament for å skrive ut gjenstander, filamentet kan sammenlignes med blekket som brukes på en tradisjonell printer.

Filamenter som brukes i 3D-utskrift er termoplast, som er plast (aka polymerer) som smelter i stedet for å brenne når de blir oppvarmet, kan formes og støpes, og størkner når de avkjøles. Spectrum er et populært eksempel på 3D-skriver filament (materiale), prisen ligger på ca. 160 kroner per kilo. Filamentet føres inn i et varmekammer i skriveren, hvor det blir oppvarmet til dets smeltepunkt og ekstruderes (smeltes og sprutes) deretter gjennom en metalldyse. Den følger så en bane som er programmert i en 3D-objektfil for å lage, lag for lag, det trykte objektet. Selv om de fleste 3D-skrivere har en ekstruder, er det noen modeller med dobbel ekstruder som kan skrive ut et objekt i forskjellige farger eller med forskjellige filamenttyper.

Prototyper

Et annen flott egenskap med 3D-printing er at det er ganske enkelt å komponere flere forskjellige prototyper, skrive dem ut og bestemme hvilken som er den beste for markedet. Det gir deg også en sjanse til å enkelt og raskt bytte ut noen deler hvis du føler at det ville tjene formålet bedre. Unødvendig å si, dette sparer ikke bare tiden, men pengene som måtte investeres i å lage forskjellige prototyper. På denne måten blir mer forskning gitt til en veldig lav pris.

Lavvolumproduksjon

Hvis 3D-produkter er så fantastiske, hvorfor ikke lage flere av dem med bare skriverne i stedet for andre maskiner? Egentlig har dette blitt virkelighet, i hvert fall når det gjelder lavvolumproduksjon. Det er også mulighen til å endre produktene på en ukentlig basis hvis anledningen oppstår. Du trenger ikke å sjekke om hele driftsprosessen skal endres, eller bestille nye maskiner og deler. Bare legg inn det nye designet, og det er bra å gå.

Når det gjelder masseproduksjon av produkter og varer som delvis er 3D-trykt (dvs. en del av dem kom ut av skriveren), er et av de mest kjente eksemplene de berømte Adidas 4D FutureCraft-skoene. Sålene deres er helt laget av en 3D-skriver. En av de største fordelene med slik produksjon ligger i det faktum at det ikke er noe tilleggsmateriale, mer kjent som avfall. Siden hele sålen i utgangspunktet er ett stykke, og ikke konstruert med flere stykker, noe som uunngåelig fører til rester, tilbyr slik produksjon faktisk et miljøvennlig alternativ til andre produksjonsmetoder.

Etter å ha tatt alt i betraktning, er en ting sikkert: 3D-utskrift har funnet veien til produksjon og den er her for å bli. Som det ser ut, har både forbrukere (lavere pris) og produsenter (enklere produksjonsprosess) mange grunner til å være begeistret for fremtiden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her